sábado, 4 de abril de 2015

EL JORNAL DE VIL.LA


Per Josep Alcoverro.
Horta de Sant Joan (Terra Alta), com tants altres pobles, és ric pel treball dels seus homes. Volem recordar el que en aquest indret era conegut com “El jornal de vil·la”. 

Eren jornades de treball donades al municipi en obres municipals. Per exemple, les conduccions d’ aigua i clavegueram, arreglar carrers, marges de contenció. Ho organitzava la municipalitat, es a dir l’ Ajuntament quan hi havia una obra gran com les citades anteriorment
 
Aquesta pràctica comunitària era comú als pobles de la Terra Alta. La persona que no entregava la jornada de faena se li ficava un preu en diners.

Actualment encara hi ha pobles que ho practiquen, per recuperar la tradició del treball comunitari.

Aquesta pràctica comunitària manté viu l’esperit  de comunitat entre els pobladors, és a dir, la consciència de la dependència mútua.  Just el contrari de l’ egoisme actual, tant denunciat per Isaïes, “d’ aquells que compraren el barri poc a poc, ajunten camp a camp, dicten lleis injustes, deixant sense drets als pobres, venen a l'innocent per diners, amunteguen el fruit de la rapinya en els seus palaus” (S. VIII a C.)

No hay comentarios: