jueves, 5 de marzo de 2015

LA DEMOCRÀCIA NEIX EN L’ESFERA DEL TREBALL


Edito.  Mentres hi hagi un nen esclau o un treballador aturat, no hi haurà democràcia. La negació del treball com a l’única font de riquesa i eix central de tota la qüestió social, implica abandonar els treballadors i les seves famílies. 

Els moviments socials (MS) denunciant la dictadura financera i els nacionalistes catalans, exigint el dret a votar el 9-N, encapçalen un corrent polític “democràtic”?

Els MS han abandonat el conflicte treball-capital i han fet un gir paradigmàtic cap al binomi mercat-ciutadania. La conseqüència és una fragmentació de les lluites socials, en grups, plataformes, xarxes temàtiques, nacionalismes que manifesta una tràgica desorientació tàctica.

En matèria laboral les propostes dels MS són la reducció de la jornada laboral, promoure el cooperativisme, la renda bàsica de ciutadania (...). No qüestionen la propietat dels mitjans de producció, silencien el primer problema laboral (400 milions de nens esclaus) i no qüestionen el tap sindical burocratitzat i subvencionat
 :ç
Que en diuen els nacionalistes? Ni una sola paraula. Han reduït la  democràcia a pura mecànica, a l’ exercici del sufragi. La negació al sufragi l’ eleven a la categoria d’opressió. La trampa democràtica rau en el silenciament dels fins de la consulta i llur legitimitat democràtica.
 
Una consulta per invadir amb les armes el poble valencià, seria qüestionada per immoral. Tot sufragi incorpora un fi moral. Els mitjà no justifica el fi. Per exemple, per nosaltres la consulta del 9-N és immoral per insolidària, però d’ això no se’n parla. Qui s’oposa a la consulta és qualificat de feixista antidemocrata. Aquest és el reduccionisme moral.

El reduccionisme democràtic es proposar únicament un canvi de collar, com si la democràcia fora l’ actual farsa política. La major part dels ciutadans promotors de la consulta no qüestionen en cap moment la subordinació (segrest) de l’actual democràcia parlamentaria al capital.

L’objectiu principal d’una democràcia és posar fi al dualisme entre gestió política i gestió econòmica, suprimir el poder polític com un ens independent per sobre de la societat. En una societat autogestionària (democràtica) el poder polític ha de pertànyer al mon del treball. La democràcia no és atorgada per uns partits polítics. 

Per conquerir la democràcia caldrà unir les lluites en el mon del treball. Centrar-se per tant, en l’ esfera del treball, transformant l’empresa capitalista en empresa autogestionària. Conquerir el poder econòmic, mitjançant el treball, per conquerir el poder polític, és a dir la democràcia. Però no és aquesta la via dels MS ni dels nacionalistes.

No hay comentarios: